
Mierea, component de baza al multor produse cosmetice
Mierea este un element natural ce contine 20% apa, 70-80% un amestec de glucoza, fructoza, foarte putine zaharuri si cantitati mici de protide. Contine cantitati importante din toate vitaminele solubile in apa, acizi organici, esente parfumate de flori, unele substante minerale ca: fier, mangan, cupru, siliciu, calciu, potasiu, aluminiu, magneziu, etc. Complexitatea compozitiei mierii, determina ca aceasta sa fie foarte apreciata si foarte valoroasa in acelasi timp. Calitatile nutritie ale mierii sunt incontestabile, fiind apreciate de oamenii de stiinta ca fiind foarte valoroase, cercetatorii aratand ca 100 g miere contine 335 calorii. Mierea este o sursa foarte buna de energie, fiind un produs hipercaloric care se digera usor si se absoarbe repede. Are proprietati bactricide, distrugand numeroase bacterii patogene pentru om, si actiune laxativa cand este ingerata pe stomacul gol. Faptul ca cercetatorii au dovedit ca mierea este un produs terapeutic foarte util in diverse actiune, a determina o amploare deosebita in evolutia tratamentelor pe baza de produse apicole, asa numita apiterapie.
Datorita continutului ei, mierea este folosita cu alte substante la prepararea unor produse cosmetice pe care le putem realiza in casa:
- pentru tenul deshidratat si ofilit: miere de tei 5 g, lapte fiert 20 ml, tarate de grau 5 g, sub forma de masca.
- pentru tenul acneic: miere 10 g, sulf pp 10 g, sub forma de masca.
- pentru tenul gras, seboreic, cu porii dilatati: tunctura de propolis 10 ml, miere 10 g, infuzie de patlagina 10%, 50 ml, sub forma de comprese.
- pentru tenurile sensibile, usor iritabile: tinctura de propolis 20 ml, infuzie din plante 5%, folosind un amestec in parti egale din: coada soricelului, musetel, talpa gastii, flori de soc, sub forma de comprese.
- pentru hranirea si catifelarea pielii: laptisor de matca 12 fiola, miere de albine 1 lingurita, pulpa de dovleac data prin razatoare 1 lingura, sub forma de masca.
- pentru tenurile vestejite si imbatranite: miere si polen cate 10 g. Decoct de vasca 10% - fiert timp de 20 de minute, dupa care se strecoara si se amesteca cu mierea si polenul, sub forma de comprese.
- contra acneei: tinctura de propolis 10 picaturi, lapte 50 ml drojdie de bere 5 g. Cu amestecul respectiv se tamponeaza portiunile cu cosuri.
- pentru toate tipurile de ten: sfecla rosie data pe razatoare 50 g, miere 50 g, laptisor de matca 2 tablete dizolvate in apa, sub forma de masca.
- pentru tenurile cuperozice: suc de cartofi 50 ml, miere 50 g, tinctura de propolis 10 picaturi, sub forma de comprese.